21 MART DÜNYA ŞİİR GÜNÜ “YAŞAMAK GÜZEL ŞEY” ŞİİR DİNLETİSİ

21 Mart 2017 Salı günü Kültür2000 Koleji Gösteri Merkezinde Dünya Şiir Günü dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz “YAŞAMAK GÜZEL ŞEY” adlı şiir dinletisinde Kültür2000 Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi öğrencilerimiz sahne performanslarıyla izleyicilerden büyük beğeni ve alkış aldılar. Geleneksel hale gelen Dünya Şiir Günü dinletimizin bu yılki temasını “1.YENİ ŞİİRİ” bir diğer adıyla “GARİP ŞİİRİ” olarak belirledik.

Garip Akımı, Türk edebiyatında 1941 yılından sonra ortaya çıkan ve öncülüğünü Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat Horozcu üçlüsünün oluşturdukları bir şiir anlayışıdır. Akım; ismini, üç şairin şiirde sürüp gitmekte olan aşırı duygusallığa, şairaneliğe, basmakalıp söyleyişe karşı çıkan şiirlerini topladıkları “Garip” adlı kitaptan almıştır. “Garip”, zamanla hem şairleri hem de ortaya çıkan yeni şiir akımını temsil etmiştir.

Kuralsızlığı kendilerine kural edinen üç genç şair, edebiyatımızda var olan bütün geleneklere karşı çıkmıştır. Şiirin odak noktasına anlamı oturtan ve bu yüzden çıplak, yalın anlatımlı şiirler yazıp şiire sokağı sokmuşlardır.

Herkes bir şeyler söyledi onlar hakkında ama kimse onlar gibi söyleyemedi. Herkes kelimeleri ardı ardına sıraladı ama kimse onlar gibi kelime ustası değildi. Bizi biz yapan tüm zenginliğimizi döktüler dizelere. Öğrencilerimiz de Orhan Veli’nin, Melih Cevdet’in ve Oktay Rıfat’ın dile gelmeye hazır bu dizelerine kulak verip onların sesi oldular. Üç şairimizin de en güzel dizelerine can vererek izleyicilerin kalplerine dokunmayı başardılar.

Ayrıca öğrencilerimiz Orhan Veli’nin bestelenmiş şiirlerini seslendirerek ruhlarımızı doyurdular. Yine Orhan Veli’nin bestelenmiş bir şiirinde de lirik dans performansı sergileyen öğrencilerimiz izleyicileri adeta büyülediler.

<< TÜM HABERLER